arrow 1 arrow 2
13.05.2020 05:31 8996 7dk okuma süresi

AA Haber Modülü Nedir?

WBots'ta 1.70 versiyonuyla aktif hale gelen AA Haber Botu / Modülü; Anadolu Ajansı abonelerine özel, abonelik kapsamındaki haber içeriklerini  işleyen, bu haberleri direkt olarak panel üzerinden belirli formatlar halinde sunan, bu formatlar ile yayın yapılacak wordpress siteniz için sitenize özel standartlar belirleyebileceğiniz, hatta belirlediğiniz bu standartları WBots programlama ile programlayarak AA Haberlerini otomatik takip altına alabileceğimiz aboneye özel şifreli alandır. 

WBots Anadolu Ajansı Haber Modülünü, diğer wordpress AA haber botlarından ve mevcut haber botlarından çok fazla fark bulunmaktadır. Bunu makalemizi okudukça rahatlıkla anlayabileceksiniz.


Anadolu Ajansı Haber Modülü Nasıl Kullanılır?

Site Panelinde sol menüde bulunan Haber Ajanslarına, sonrasında ise Anadolu Ajansı linkine tıklayarak AA Haber Modülüne ulaşıyoruz. 

Daha sonra açılan ekranda Anadolu Ajansına abone olduğunuzda size verilen Kullanıcı Adı ve Kullanıcı Şifresini bu ekrana girip Abone Girişi yapıyoruz. 






Bu alana kullanıcı bilgilerinizi girdiğinizde, bilgilerinizin doğru olması durumunda sizi bir sayaç karşılayacaktır. Bu sayaç Anadolu Ajansı aboneliğiniz kapsamında haberlerin ilk taraması tamamlandığında kaybolacaktır.


AA Haber Modülü Standardizasyonu

Haberlerin ilk düzenlenme aşamasından sonra bizi Standardizasyon ekranı karşılayacaktır. Burada sitenizin kategorilerine, özel alanlarına (manşet vb.) göre ayarlarınızı yapıp, içerik düzenini yapılandırmanız beklenmektedir. Bu ayarlar sitenizin konseptine uygun şekilde standart oluşturmanızı ve bu standartınıza göre işlerinizi çok rahat bir şekilde yerine getirmenizi sağlayacaktır. WBots için daha önce hazırladığımız Bot Standardizasyonu eğitim makalemizde burada yapacağınız ayarların bir çoğu anlatılmıştır. Bot Standardizasyonu hakkında bilgi sahibi değilseniz lütfen bu yazıyı okuyunuz.

Şimdi Bot Standardizasyonu makalemizde bulunmayan AA Botu için özel olarak geliştirdiğimiz ayarlara bakalım.

İçerik Otomasyonu


Anadolu Ajansı için içerik Otomasyonunda İçerik Videosu ve İçerik Resimleri geliştirilmiştir.


İçerik Videosu: 
Anadolu Ajansının servis ettiği bazı haberlerde videolar mevcuttur. AA Aboneliği kapsamında bu videolara erişimi olan kullanıcılarımız bu videoları İçerik Önüne veya İçerik sonuna otomatik olarak ekleyebilmektedirler. Standart Anadolu Ajansı Botu kullanan AA Aboneleri videolu haberlerin çoğunda öne çıkartılmış hazır bir görsel ile karşılaşamazken WBots videolu içeriklerde öne çıkartılmış görsel yoksa videodan otomatik olarak öne çıkartılmış görseli yazılımsal olarak oluşturmaktadır.

Haber videolarını WBots aşağıdaki formatta yazıya eklemektedir; 

  1. <video controls=""><source src="video.url.adresi" type="video/mp4"></video>

WordPress sitenizde dilerseniz css kodlarıyla videoyu boyutlandırabilirsiniz.


İçerik Resimleri:
 

Anadolu Ajansı ayrıca abonelerine bazı haberlerde haberin resimlerini de sunmaktadır. Bu resimleri WBots ile içerik sonuna ekleyebilmektesiniz. Yapmanız gereken sadece ilgili opsiyonu seçmek ve kaydetmektir.


Kategorileri Eşleştirme

WBots'ta normal bot standardizasyonu işleminde kategoriler için bir grup belirlenmiştir. Ancak Anadolu Ajansı için Ulusal ve Yerel Basın için 2 ana grup ve alt kategoriler oluşturulmuştur. Ulusal kategorilerde bulunan kategorilerin yanı sıra bölgesel olarak çeşitli illeri kategorize etmek isterseniz Yerel Kategorileri Eşleştir bölümünde kategori eşleştirmesi yapabilirsiniz. Böylece ilgili il için ana kategorisi ne olursa olsun yerel kategoride yapmış olduğunuz kategori eşleşmesi baz alınarak kategorize edilecektir.

Bahsettiğimiz özellikler haricindeki tüm ayarları yukarıda da belirttiğimiz üzere WBots Bot Standardizasyonu makalemizde bulabilirsiniz.


İçerikler

Anadolu Ajansı Modülünde Standardizasyon işlemini tamamladıktan sonra artık manuel olarak sitenize haberleri inceleyerek dilediğiniz gibi gönderebilirsiniz.

İçerikler alanında arama bölümünde Tümü / Ulusal / Yerel ve alt kategorileri ile AA haberlerini filtreleyebilirsiniz. Ayrıca ajans haberleri içerisinde kelime bazlı olarak arama da yapabilirsiniz. İsterseniz aşağıya doğru giderek haberleri aktarım listenize gönderebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken sadece; 



Yukarıda da görüldüğü üzere normal gönderim listesi için Listeye Gönder, Hızlı Gönderi için  Hızlı Gönder butonuna tıklamanızdır. Ayrıca içeriği göndermeden önce dilerseniz;


Metin editörü üzerinde bulunan, Metin Özgünleştirici / Değiştirici / Spinner / Çeviri butonları sayesinde metin üzerinde işlemler yapabilirsiniz. Ayrıca çeşitli stil işlemlerini de uygulayabilirsiniz.


AA Haber Modülü Programlama

WBots AA Haber Modülü ile standart WordPress Haber Botu veya Botlarını birbirinden ayıran en temel özelliklerden biri de gelişmiş Programlama yapısıdır. Bu programlama sayesinde AA Haber Ajansında aboneye özel paket kapsamında yayınlanan haberleri api vasıtasıyla otomatik takip altına alabilirsiniz. Tabii ki bu takip işlemi sırasında daha önce yazmış olduğumuz Botu Programlama makalemizde belirttiğimiz;
  • Minimum Kelime
  • Minimum Resim
  • Otomatik Metin Özgünleştirme
  • Otomatik Kelime Değiştirici
  • Otomatik Spinner
  • Otomatik Dil Çeviri
  • Filtreleme (Sadece istediğiniz kelimeler geçen / geçmeyen içerikleri aktarım listesine gönderme)
özelliklerini burada anlatmayacağız. Bunları lütfen yukarıda belirttiğimiz Botu Programlama makale linkiyle okuyunuz. Bu makaleyi okuduysanız şimdi Botu Programlama kısmından farklı olarak AA Haber Botu / Modülü için geliştirdiğimiz özelliklere bakalım;

Yukarıda standardizasyon işleminde belirttiğimiz İçerik Videosu ve İçerik Resimleri'nin yanı sıra AA haberlerini otomatik takip altına alırken oldukça işinize yarayacak olan Göz Ardı EtAktarım Hızı, Bekleme Süresi, Kapsam özelliklerinden bahsedelim.


Göz Ardı Et:
Anadolu Ajansı Botunda otomatik takip esnasında öne çıkartılmış görseli olmayan haberleri veya videosu olmayan haberleri veya her ikisinden birisi olmaması durumunda bu haberleri göz ardı edip aktarım listenize bu içeriklerin gelmesini engellemek istiyorsanız Göz Ardı Et opsiyonunu kullanabilirsiniz.

Aktarım Hızı:
Bu özellik sayesinde servis edilen haberleri aktarım listesine gönderildiğinde Normal / Hızlı olarak otomatik konumlanabilmektedir. Böylece normal aktarım kuyruğunda bekleyen farklı içerikleriniz varsa Hızlı olarak Aktarım Hızını belirlediğinizde içerikler bu kuyruğa takılmadan hızlıca sitenize aktarılacaktır.

Bekleme Süresi:
Anadolu Ajansı haberleri genel olarak önce yazılı olarak servis edilmekte, daha sonra medya (resim, video) ekleri ilişkilendirilmektedir. Bu süreçte ilişkilendirme işleminin az bir bölümü ilk 15 dakika içerisinde gerçekleşmekte olup, çok büyük bir bölümü de ilk 1 saat içerisinde ilişkilendirilmektedir. WBots bu süreçte işlerin tam otomatik olarak işlemesini isteyen Anadolu Ajansı abonelerine bu özellik ile 3 farklı opsiyon sunmaktadır.
  1. Bekleme: Standart olarak gelen bu özellikte, haber ilk tarandığı gibi direkt olarak gönderilir. Sonradan gelecek olan resim ve video gibi özellikler dikkate alınmaz.
  2. 15 Dakika Bekle: AA tarafından servis edilen haberlerin ilk 15 dakika içerisinde medya öğeleri ile ilişkilendirilen haberleri ve diğer tüm haberleri aktarım listenize gönderecektir.
  3. 60 Dakika Bekle: Anadolu Ajansı tarafından servis edilen haberlerin çok büyük bir kısmı ilk 60 dakika içerisinde medya ögeleri ile ilişkilendirilmektedir. Site için editör bulundurmayan siteler için biraz geç olsa da bu seçenek oldukça işlevsel olacaktır.



Kapsam (Haber Kodları):
Anadolu Ajansı ayrıca haberleri kategorize ederken çeşitli kodlar kullanmakta. Bu kodları WBots ile filtreleyebilmektesiniz. Bunun için yapmanız gereken programlama aşamasında sadece ilgili opsiyonun tikini kaldırmak. Böylece bu haber kodu ile ilişkilendirilmiş haberler göz ardı edilecektir.