arrow 1 arrow 2
23.04.2020 14:16 7152 6dk okuma süresi

DHA Haber Modülü Nedir?

WBots'ta 1.66 versiyonuyla birlikte devreye giren DHA Haber Botu / Modülü; Demirören Haber Ajansı abonelerinin abonelik kapsamındaki haber içeriklerini özel olarak işleyen bunu direkt olarak panel üzerinden belirli formatlar halinde sunan, bu formatlar ile yayın yapılacak wordpress siteniz için sitenize özel standartlar belirleyebileceğiniz, hatta belirlediğiniz bu standartları WBots programlama ile programlayarak DHA Haberlerini otomatik takip altına alabileceğimiz aboneye özel şifreli alandır. 

WBots DHA Haber Modülünü, diğer wordpress DHA haber botlarından ayıran onlarca fark var. Bunu makalemizi okudukça rahatlıkla anlayabileceksiniz.


DHA Haber Modülü Nasıl Kullanılır?

Öncelikle Site Panelinde sol menüde bulunan Haber Ajanslarına sonrasında ise Demirören Haber Ajansı linkine tıklıyoruz. Daha sonra açılan ekranda Demirören Haber Ajansında abone olduğunuzda size verilen Kullanıcı Kodu, Kullanıcı Adı ve Kullanıcı Şifresini bu ekrana girip Abone Girişi yapıyoruz. 

Abonelik Bilgileriniz doğruysa ve Giriş Başarısız diye uyarı alıyorsanız bu mesaj DHA Ajans Girişi için belirlenen sabit ip sayısı limitinizin dolduğu anlamına gelmektedir. Bu aşamada Demirören Haber Ajansı yetkilisi ile irtibata geçerek bir sabit ip adresinizi sildirerek giriş yapabilirsiniz. 






Daha sonra DHA Haber Modülüne ilk girişinizde sizi bir sayaç karşılayacaktır. Bu sayaç DHA aboneliğiniz kapsamında haberlerin ilk taraması tamamlandığında kaybolacaktır.

 


DHA Haber Modülü Standardizasyonu

Haberlerin ilk defa tarama süreci tamamlandıktan sonra bizi Standardizasyon ekranı karşılayacaktır. Burada sizden istenen, sitenizdeki ayarlar ve  sitenizdeki içerik düzeni formatı doğrultusunda WBots'un haberleri nasıl düzenlemesini ve sitenizdeki kategorileri, DHA Ulusal / Yerel kategorilerle nasıl eşleştirmesini istiyorsanız bu ayarları yapmanızdır. WBots için daha önce hazırladığımız Bot Standardizasyonu eğitim makalemizde burada yapacağınız ayarların bir çoğu anlatılmıştır. Bot Standardizasyonu hakkında bilgi sahibi değilseniz lütfen bu yazıyı okuyunuz.

Şimdi Bot Standardizasyonu makalemizde bulunmayan DHA Botu için özel olarak geliştirdiğimiz ayarlara bakalım.

İçerik Otomasyonu


İçerik Otomasyonu için İçerik Videosu ve İçerik Resimleri opsiyonları geliştirilmiştir.


İçerik Videosu: 
Demirören Haber Ajansı'nın bazı haber içerikleri yanında eklemiş olduğu videolar mevcuttur. DHA Aboneliği kapsamında bu videolara erişimi olan kullanıcılarımız bu videoları İçerik Önüne veya İçerik sonuna otomatik olarak ekleyebilmektedirler. Standart DHA Botu kullanan DHA Aboneleri videolu haberlerde öne çıkartılmış hazır bir görsel ile karşılaşamazken WBots videolu içeriklerde öne çıkartılmış görsel yoksa videodan otomatik olarak öne çıkartılmış görseli yazılımsal olarak oluşturmaktadır.

Haber videolarını WBots aşağıdaki formatta yazıya eklemektedir; 

  1. <video controls=""><source src="video.url.adresi" type="video/mp4"></video>

WordPress sitenizde dilerseniz css kodlarıyla videoyu boyutlandırabilirsiniz.


İçerik Resimleri:
 

Demirören Haber Ajansı ayrıca abonelerine bazı haberlerde haberin resimlerini de sunmaktadır. Bu resimleri WBots ile içerik sonuna ekleyebilmektesiniz. Yapmanız gereken sadece ilgili opsiyonu seçmek ve kaydetmektir.


Kategorileri Eşleştirme

WBots'ta normal bot standardizasyonu işleminde kategoriler için bir grup belirlenmiştir. Ancak DemirörenHaber Ajansı için Ulusal ve Yerel Basın için 2 ana grup ve alt kategoriler oluşturulmuştur. Bu ayarlar ile dilediğinizde Ulusal kategorilerde olan bir haberi Yerel olarak bir il haberinden ayırt edebiliyorsunuz. Böylece istediğiniz il haberlerini Ulusal kategoriler kapsamından çıkartıp özel olarak ayrıca kategorilendirebiliyorsunuz.

Bahsettiğimiz özellikler haricindeki tüm ayarları yukarıda da belirttiğimiz üzere WBots Bot Standardizasyonu makalemizde bulabilirsiniz.


İçerikler

Demirören Haber Ajansı Modülünde Standardizasyon işlemini tamamladıktan sonra artık manuel olarak sitenize haberleri inceleyerek dilediğiniz gibi gönderebilirsiniz.

Burada Tümü / Ulusal / Yerel ve alt kategorileri ile Demirören Haber Ajansı içeriklerini filtreleyebilirsiniz. Ayrıca ajans haberleri içerisinde kelime bazlı olarak arama da yapabilirsiniz. isterseniz aşağıya doğru giderek haberleri listeye gönderebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken sadece; 


Yukarıda da görüldüğü üzere normal gönderim listesi için Listeye Gönder, Hızlı Gönderi için  Hızlı Gönder butonuna tıklamanızdır. Ayrıca içeriği göndermeden önce dilerseniz;


Metin editörü üzerinde bulunan, Metin Özgünleştirici / Değiştirici / Spinner / Çeviri butonları sayesinde metin üzerinde işlemler yapabilmekteseniz. Ayrıca çeşitli stil işlemlerini de uygulayabilirsiniz.


DHA Haber Modülü Programlama

WBots DHA Haber Modülü ile standart WordPress Haber Botu veya Botlarını birbirinden ayıran en temel özelliklerden biri de gelişmiş Programlama yapısıdır. Bu programlama  sayesinde DHA Haber Ajansında aboneye özel kısıtlamalı ip adresi ve şifreli RSS ile yayınlanan haberleri otomatik takip altına alabilirsiniz. Tabii ki bu takip işlemi sırasında daha önce yazmış olduğumuz Botu Programlama makalemizde belirttiğimiz;
  • Minimum Kelime
  • Minimum Resim
  • Otomatik Metin Özgünleştirme
  • Otomatik Kelime Değiştirici
  • Otomatik Spinner
  • Otomatik Dil Çeviri
  • Filtreleme (Sadece istediğiniz kelimeler geçen / geçmeyen içerikleri aktarım listesine gönderme)
özelliklerini burada anlatmayacağız. Bunları lütfen yukarıda belirttiğimiz Botu Programlama makale linkiyle okuyunuz. Bu makaleyi okuduysanız şimdi Botu Programlama kısmından farklı olarak DHA Haber Botu / Modülü için geliştirdiğimiz özelliklere bakalım;

Yukarıda standardizasyon işleminde belirttiğimiz İçerik Videosu, İçerik Resimleri ve Resim Kalitesi'nin yanı sıra DHA haberlerini otomatik takip ettirirken oldukça işimizi kolaylaştıracak olan Göz Ardı Et ve Aktarım Hızı özelliğimiz de aşağıdaki gibidir.



Göz Ardı Et:
Demirören Haber Ajansı Botunda otomatik takip esnasında öne çıkartılmış görseli olmayan haberleri veya videosu olmayan içerikleri veya her ikisinden birisi olmaması durumunda bu içerikleri göz ardı edip aktarım listenize bu içeriklerin gelmesini engellemek istiyorsanız Göz Ardı Et opsiyonunu kullanabilirsiniz.

Aktarım Hızı:
Bu opsiyon sayesinde içerikleriniz aktarım listesine gönderildiğinde Normal / Hızlı olarak otomatik konumlanabilmektedir. Böylece normal aktarım kuyruğunda bekleyen farklı içerikleriniz varsa Hızlı olarak Aktarım Hızını belirlediğinizde içerikler bu kuyruğa takılmadan hızlıca sitenize aktarılacaktır.

Bekleme Süresi:
Demirören Haber Ajansı haberlerinde bir çok haber medya öğeleriyle birlikte servis edilmektedir. Ancak; medya öğelerinin haberlerden daha sonra servis edildiği ve haberlerle ilişkilendirildiği durumlarda; "Göz ardı et" opsiyonuyla birlikte "Bekleme Süresi" opsiyonunu birlikte kullanabilir ve 3 farklı kontrol noktası oluşturabilirsiniz. İlgili opsiyonlar;

  • Bekleme: Standart olarak gelen bu özellikte, haber ilk tarandığı gibi direkt olarak gönderilir. Sonradan gelecek olan resim ve video gibi özellikler dikkate alınmaz.

  • 15 Dakika Bekle: DHA tarafından servis edilen haberlerin ilk 15 dakika içerisinde medya öğeleri ile ilişkilendirilen haberleri ve diğer tüm haberleri aktarım listenize gönderecektir.

  • 60 Dakika Bekle: DHA tarafından servis edilen haberlerin çok büyük bir kısmı ilk 60 dakika içerisinde medya ögeleri ile ilişkilendirilmektedir. Site için editör bulundurmayan siteler için biraz geç olsa da bu seçenek oldukça işlevsel olacaktır.